Logo [Lamminniemien Hyvinvointikeskus]
fiilis-alasivu.jpg
 
Tulosta    
Tekstin koko
 
 
 
 

13.1.2021

Koti, jossa ollaan, muistellaan ja asutaan rauhassa

(Kuvan taulussa Tapani Suoja ja hänen veljensä ja siskonsa.)

Olen sopinut tapaamisen talvisena, lumipyryisenä aamuna 95-vuotiaan sotainvalidin Tapani Suojan huoneeseen. Tapani odottelee minua jo osaston aulassa Turun Sanomien lehteä tutkien ja siitä siirrymme hänen omaan huoneeseensa. Huoneen pöydällä silmiin osuvat ensimmäiseksi Tapanin omien sisarusten kuvat samassa taulussa ja useat kirjat, jotka pitävät yllä tiedonhalua - onhan lukeminen edelleen hänen intohimoinen harrastuksensa.

Tapani on syntynyt kahdeksanlapsiseen perheeseen vuonna 1926 Alastarolla. Siskoja on ollut kolme ja veljeksiä viisi, joista Tapani on nuorin ja myös viimeinen elossa oleva.

Sotaan kävi kutsu vuonna 1944 hänen ollessaan vain 18-vuotias. Sota-aikana sairastuessa ja tämän vuoksi pahoin tapaturmaisesti loukkaantuneena hänellä on 50% sotainvaliditeetti. Tapani kotiutui sotasairaalasta sodan jälkeen vuonna 1945, jolloin siirtyi pitämään kotitilaansa Alastarolle. Kotitilalla vaimon kanssa viljeltiin maata ja hoidettiin lehmiä ja sikoja. Useat luottamustoimet työllistivät vuosikymmenien ajan, niin kunta- kuin yrityspuolellakin, hänen toimiessaan mm. Alastaron sosiaalilautakunnan puheenjohtajana 20 vuoden ajan. Eläkkeelle pääsy koitti 60-vuotiaana, jolloin vaimon kanssa siirryttiin asumaan Turkuun.

Lamminniemikodissa ensimmäinen kuntoutusjakso oli vuonna 2009 ja tämän jälkeen hän vierailikin usean kerran kuntoutus- ja intervallijaksoilla vaimon kanssa. Vaimo kuoli vuonna 2012. Tapani siirtyi vakituiseksi asukkaaksi Lamminniemeen vuonna 2018, koska koki, että ei enää pärjää yksin kotona ja halusi myös sosiaalista kanssakäymistä. Olihan Someron Lamminniemessä jo valmiiksi tuttuja sota-ajan saman joukkueen ”poikia”. Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa Tapani on viihtynyt hyvin. Sukulaiset ja tuttavat käyvät vierailuilla, vaikka näinä päivinä koronarajoitukset ovatkin hieman rajoittaneet vierailuja.

Kaiken kaikkiaan Tapani on ollut elämänsä aikana luonteeltaan muista huolehtiva ja heikomman asemaa puolustava. Hän kertookin, että esim. tähän sosiaalilautakunnan puheenjohtajan tehtävään ”kasvoi kiinni” ja tämä tehtävä toi erinäisiä lisätehtäviä sosiaalihuollon piirissä, kuin myös lukuisissa muissa kunnallisissa vapaaehtoistehtävissä.

”Mies, joka on antanut paljon aikaansa ja voimiansa yhteiskunnan hyvinvoinnin turvaamiseksi”.